Miego paralyžius paranormalių reiškinių kaltininkas

John Henry Fuseli "Košmaras"
   Net 60% žmonių, bent kartą gyvenime yra patyrę vadinamąjį miego paralyžių. Nemenka paranormalių reiškinių dalis, kuri buvo patirta vos pabudus, greičiausiai yra miego paralyžiaus pasireiškimas. Miego paralyžius gali trukti nuo kelių sekundžių iki kelių minučių. Paprastai jį lydi panika, baimė, kūno sukaustymas, keisti garsai, dusinimo bei kažkieno kito buvimo kambaryje pojūtis, matomos haliucinacijos. Kai žmogus pirmą kartą susiduria su miego paralyžiumi, jį apima panika, nes aplink, o ir su jo kūnu, dedasi keisti dalykai. Jis suvokia jog prabudo, tačiau negali pajudėti, kai kurie pasakoja jog jaučia kažką užgulus krūtinę. Nors miego paralyžius ir baisus, pojūčių prasme, tačiau jis visiškai nepavojingas.
   Senovės lietuviai miego paralyžiaus veikimą priskirdavo dvasioms ir vadindavo jį Slogučiu. Kitų šalių mitai taip pat žino tokį reiškinį, paprastai pasakojama jog tai piktoji dvasia bando uždusinti žmogų. Štai rusai tikėjo jog tai naminuko išdaigos, musulmonai manė jog tai džinų darbas, japonų mitologija pasakoja jog tai milžiniškas demonas Kanasibari pastato koją ant miegančio žmogaus krūtinės, baskai gi tikėjo jog tokia mitologinė būtybė pavadinimu Inguma naktimis smagia žmones.
   Matant haliucinacijas, kaip kad ateivių ar piktųjų dvasių buvimas kambaryje ir pan. žmogus gali arba pagalvoti jog išprotėjo arba įtikėti jog iš tiesų pamatė kažką paranormalaus.
Miego paralyžius vyksta greitojo miego fazėje. Biologinė tokio paralyžiaus reikšmė yra tokia, kad greitojo miego metu, organizmas atjungia visas judėjimo funkcijas, tam kad žmogus nepradėtų atlikinėti sapnuojamų veiksmų, pvz. nebėgiotų ir nevaiščiotų. Žmonės kenčiantiems nuo lunatizmo ši funkcija nesuveikia. Taigi, pabudus greitojo miego metu, kartais organizmas nespėja išjungti paralyžių.
   Miego paralyžius paprastai įvyksta miegant ant nugaros. Labai maža tikimybė, jog miego paralyžius ištiks miegant ant šono. Jis gali ištikti tik natūraliai prabundant, jei žmogus buvo pažadintas ar suveikė kiti faktoriai, kaip kad saulės šviesa apšviečianti akis, jo miego paralyžius neištiks.
   Kaip gi ištrūkti iš miego paralyžiaus jei jau jis apėmė? Dažniausiai padeda akių ar liežuvio judinimas, nors dažniausiai padeda didžiojo kojos piršto judinimas. Įdomu tai, jog tuos pačius metodus siūlo dabartiniai medikai ir senovės mitologija.



Komentarai