Poltergeistas – triukšmingas vaiduoklis

   Poltergeistas, turbūt kiekvienam girdėtas žodis. Juo apibrėžiami neaiškūs triukšmai be priežasties, daiktų judėjimas be jokios priežasties, įvairūs užsidegimai ir panašūs reiškiniai. Lietuvoje tai dažnai vadinama bildukais. Pats žodis poltergeistas kyla nuo vokiško “poltergaist” (t.y. triukšmingas vaiduoklis). 
   Pasakojimuose apie poltergeistą dažnai minimi žingsnių garsai be regimo šaltinio, įvairūs bildėjimai ir žvangėjimai. Dažnai šį fenomeną lydi įvairių daiktų skraidymas po patalpą, neretai savaime juda baldai. Kartais net pasitaiko, kad šios paslaptingos jėgos pradeda judinti žmones, levitacijos atvejai. Labai retai, bet pasitaiko, kad poltergeistų istorijose bildukai kalba.
   Yra įvairiausių teorijų kodėl poltergeisto pasireiškimo metu juda daiktai, atsidarinėja spintų dureles, girdisi triukšmai ir t.t. Paprastai tai siejama su vaiduoklių ar mirusiųjų dvasių pasireiškimu gyvųjų pasaulyje. Kartais liudininkai pasakoja jog jie geba bendrauti su poltergeistu. Paprastai tai būna paprasčiausias bendravimas beldimais, kur poltergeisto vienas pabeldimas reiškia ‘taip”, o du – “ne”. Toks atvejis buvo aprašytas ir Lietuviškoje spaudoje straipsneliuose apie Pagramantės vaiduoklį.
   Šiuo metu poltergeistų tyrimu dažniausiai užsiima įvairios parapsichologinės ir kitokios pseudomokslinės organizacijos. Nors kartais šiuos atvejus bando tirti ir rimti mokslininkai.
Tikintys poltergeistų realumu nurodo šias pagrindines hipotezes:
   Poltergeistą sukelia tam tikri procesai, vykstantys žmogaus lytinio brendimo metu, nes pastebėta, jog dažnai poltergeistas pasireiškia tuose namuose, kur paauglių. Pagal kitas šios teorijos variacijas, paaugliai pritraukia dvasias ar vaiduoklius. Tai paprastai siejama su nekaltumu.
   Kita teorija teigia, jog poltergeistą sukelia mirusių žmonių sielos, dėl kokios nors priežasties negalėjusios palikti gyvųjų pasaulio. Minima, jog dažniausios priežastys, gali būti ypač stiprūs jausmai mirties metu: baimė, pyktis, pavydas arba nebaigti darbai.
   Dar manoma, jog poltergeistą sukelia fizikinės priežastys: elektromagnetiniai laukai, infragarsas, ultragarsas ar kt.
   Skeptikai gi teigia, kad visos poltergeistų istorijos yra gandai, mistifikavimas arba sąmoningos klastotės. Kol kas nėra nei vieno patikimo pranešimo apie poltergeistus, tačiau nemažai pranešimų yra atskleista kaip klastotės, tokių nemažai galima pamatyti youtube.

Komentarai