Suėjo 54 metai nuo Bėlkos ir Strelkos kosminio skrydžio



   1960 metų rugpjūčio 19 dieną į Žemės orbitą buvo paleistas ervėlaivis “Sputnik 5”, kurio įgulą sudarė du šunys kurių vardai žinomi visiems nors kiek besidomintiems kosmonautika, tai Bėlka ir Strelka. Be šių dviejų kosmoso pionierių ervėlaivio kapsulėje taip pat buvo ir kelios pelės, vabzdžiai, augalai, grybelinės kultūros, sėklos, kai kurie mikrobų pavyzdžiai ir kiti biologinės kilmės objektai. Bėlkos ir Strelkos skrydis leido suprasti ar įmanomas žmogaus orbitinis skrydis aplink Žemę. Grįžus į Žemę, po kelių mėnesių, Strelka pagimdė, šešis visiškai sveikus šuniukus iš kurių vienas buvo padovanotas JAV prezidento Džono Kenedžio žmonai Žaklin.
   Po skrydžio į kosmosą, Aviacinės ir kosminės medicinos instituto darbuotojai, kosminius keliautojus vežiojo po įvairias mokyklas ir vaikų darželius, kad visi galėtų pamatyti iš arti šiuos nusipelnusius šunis.
Bėlka ir Strekla buvo trečiasis kosminis šunų ekipažas. Tikruoju kosmoso pirmeiviu tapo šuo vardu Laika, kuris į kosmosą išskrido 1957 metais, taip pat buvo išsiaiškina nemenka dalis faktorių veikiančių kosmonautą, bei jų įtaką jo organizmui.
       Bėlka ir Strelka išgyveno iki gilios senatvės ir nugaišo sava mirtimi.
 

 

Komentarai